En av utmaningarna är att det inte är samma personal som genomför förflyttningen varje gång, och att metoderna därför upplevs som annorlunda för brukaren. Resultatet är att brukaren blir förvirrad och frustrerad över att han eller hon inte förstår vad som händer. Därför kan denna grupp brukare få stora fördelar med att förflyttas med ett elektriskt vändsystem. I den här artikeln får du svar på varför du bör elektriska vändsystem för demensdrabbade brukare, samt 4 goda råd om hur du gör det på bästa sätt!
Vi hör ibland att brukare med kognitiva störningar, som t.ex. demens, inte bör förflyttas med elektriska vändsystem för att de inte förstår vad som ska hända när lakanet rör på sig. Precis som med manuella hjälpmedel, kräver det mekaniska vändsystem en tillvänjning för brukaren. Det överväger dock inte de många fördelar som systemet har för demensdrabbade brukare.
Med det elektriska vändsystemet sker förflyttningen på samma sätt varje gång, oavsett vem som hanterar systemet. Det innebär att den demente brukare snabbare lär känna systemet och att kroppen vänjer sig vid rörelserna. När lugnet infinner sig, registrerar kroppen att rörelsen är bekant och inte farlig. Detta igenkännande betyder att anledningarna till frustration och ilska minimeras hos brukaren.
Förflyttning med ett elektriskt vändsystem har dessutom en annan fördel. Systemet gör det nämligen möjligt att göra en förflyttning som följer kroppens naturliga rörelser när man vänder sig på sidan. Vid en manuell förflyttning lägger man ofta brukarens armar i kors och böjer upp hans eller hennes ben med foten i madrassen medan brukaren fortfarande ligger på rygg. Men det är inte många som gör så när man själv vänder sig på sidan. Gör du?
Med ett elektroniskt vändsystem är rörelsen naturligare, även som den inte till hundra procent kan replikera hur man vänder sig på egen hand. Men förskjutningen av armen och lakanet som omfamnar hela kroppen bidrar till att öka stabiliteten från början för brukaren. Därmed vänds kroppen med så naturliga rörelser som möjligt.
För dementa brukare kan det vara förvirrande att någon drar i dem eller puttar på dem. Men med ett elektriskt vändsystem räcker det att guida brukarens armar och ben, och kan använda händerna till trygghetsskapande beröring. Det är även möjligt att inte röra vid brukaren alls i de fall där han eller hon inte vill blir berörd.
Flera studier har visat att elektronisk förflyttning är smidigare och skonsammare än en manuell - något som är speciellt viktigt när det kommer till brukare med olika typer av demens.
Om ni arbetar med den nyaste modellen av VENDLET, har ni dessutom möjlighet att välja mellan tre olika hastigheter. Det lägsta tempot (sköldpaddan) är speciellt lämpligt för brukare med demens, hjärnskador eller andras kognitiva störningar. Det lägre tempot gör nämligen det enklare för brukaren att hänga med.
1: Var två personer i början, men endast en så fort det är möjligt. I början kan det vara skönt att vara två för att stötta varandra, men även för att öka tryggheten hos brukaren. Den ena medarbetaren kan fokusera på att vända brukaren medan den andra kan koncentrera sig helt på att öka tryggheten. Efter hand vänjer sig de allra flera brukare vid systemets rörelser, och då räcker det med en vårdare. Detta gäller även för dementa brukare. Det är en fördel att vara ensam vårdare, då det lätt skapas förvirring och otrygghet hos brukaren om det är flera personer som gör ljud och rörelser som han eller hon måste försöka förhålla sig till.
2: Var lugn och prata så lite som möjligt. Många demensdrabbade brukare har svårt att hantera för mycket prat, då de snabbt blir frustrerade över att inte förstå vad som sägs. Medarbetarna kan komma att prata mer än vad brukaren kan hantera då de måste koordinera sina rörelser under förflyttningen. Men en elektronisk förflyttning behöver medarbetarna inte längre koordinera med varandra, vilket innebär att pratet kan hållas till ett minimum. Det betyder att de element som kan utlösa förvirring och frustration hos den demente brukaren reduceras så långt det är möjligt.
3: Använd positioneringskuddar där det behövs. Det kan vara en bra idé att använda positioneringskuddar om en dement brukare är utåtagerande, behöver kroppsavgränsning eller taktil stimuli. I dessa situationer kan kuddarna skapa en extra trygghet under förflyttningen, och kan även garantera att personen ligger bekvämt.
4: Använd båda händerna. Ibland ser vi att personer som använder VENDLET glömmer bort att använda den hand som styr handenheten. Men glöm inte att detta också är en aktiv hand. Använd baksidan av handen till trygghetsskapande beröring. Om brukaren behöver det.
Vi hoppas att du kan använda dessa fyra råd i ditt arbete med dementa brukare. Du får gärna kontakta oss om du har några frågor.
Menu