När vi pratar om förflyttning av brukare och patienter, ligger ofta fokus fortfarande på manuell förflyttning. Detta trots att vården lägger mycket energi på teknologi och digitalisering. Det investeras i golv som kan registrera när en brukare ramlar, virtual reality-glasögon som kan ge brukaren känslan av att vara i ett annat rum, och intelligenta blöjor som ökar värdigheten i samband med inkontinens.
För medarbetare som är direkt involverade i omsorgs- och vårdarbetet på sjukhus, vårdhem och institutioner kan den mekaniska förflyttningen bidra till en bättre arbetsmiljö. Dessa nyckelmedarbetare genomför nämligen många repositioneringar och förflyttningar under en dag, och det är dessa rörelser med tunga lyft, drag och puttande som ligger bakom en stor del av muskel- och skelettförslitningar.
Här skapar den mekaniska förflyttningen en bättre arbetsmiljö och en större arbetsglädje, då medarbetare bl.a. har färre smärtor, är mindre fysiskt belastad och inte har lika bråttom. Genom att utnyttja mekanisk förflyttning är det möjligt att förhindra att personalen slits ut. Utöver att det skulle avhjälpa det stora rekryteringsproblemet inom vården, är det även en investering i medarbetarnas arbetsmiljö och hälsa. Det kan nämligen ha en positiv effekt på kvarhållande och attraherande av medarbetade inom vården.
Unga som söker sig in i sektorn är uppvuxna med teknologin och förväntar sig att den används i praktiken. Därför kan det vara avskräckande att sektorn i praktiken inte alls är innovativ och framåtsträvande, och att bristen på användning av teknologi kan leda till ett hårt och slitigt arbetsliv.
För brukaren kan den manuella förflyttningen skapa otrygghet och obehag - i synnerhet för de brukare som har smärtor, rums- riktningsstörningar eller kognitiva utmaningar. Med mekaniska förflyttningar upplever många brukare att rörelsen är behagligare och skonsammare, då de inte blir lyfta eller dragna i, det är ingen som tar tag i dem och de slipper hastiga rörelser.
Vendlets mekaniska vändsystem har till exempel visat sig vara speciellt lämpligt för demensdrabbade brukare, brukare med smärtor, palliativ vård, för immobila brukare samt bariatriska brukare.
Den lugna förflyttningen skapar även en bättre psykisk arbetsmiljö för medarbetarna. När brukaren är lugn under förflyttningen upplever personalen mindre motstånd vid t.ex. personlig hygien.
De mekaniska hjälpmedlen för förflyttning har även fördelar för effektiviteten. Förflyttning med VENDLET är nämligen mycket mindre komplext än förflyttning med manuella hjälpmedel. Det innebär att det endast krävs en medarbetare för förflyttning i många situationer. På så sätt slipper man vänta på en kollega. Det sparar tid och din kollega kan utföra andra uppgifter samtidigt. Att vara ensam med brukaren innebär även att du kan vara mer närvarande, och det blir mer tid över till omsorg.
Teknologin är till för att avlasta och hjälpa till. Därför är det viktigt att personalen är uppmärksam på behovet av hjälpmedel – även i förflyttningssituationer! Det är inte bara en fördel för den enskilda sköterskan och dennes kolleger, utan även för de brukare som vill hjälpa till.
För brukaren |
För personalen |
För samhället |
---|---|---|
Skonsammare förflyttning Mindre kraftpåverkan på huden Färre skavsår Trycksårsförebyggande Bättre kontakt med personalen Lugn, hastighetskontrollerad förflyttning |
Minskad fysisk belastning Förbättrad psykisk arbetsmiljö Förbättrad fysisk arbetsmiljö Mindre smärtor Mindre utmattning efter arbetet Ökad trivsel Oberoende av kolleger Mer överskott till omsorg |
Ekonomisk besparing Kort återbetalningstid Ökad effektivitet Förbättrad rekrytering inom vårdsektorn Glada medarbetare Kvarhållande inom vården
|
Teknologisk Institut i Danmark har tagit fram ett diagram som de rekommenderar att man hänger upp i personalrummet. Diagrammet används för att identifiera när personalen ska be om ett elektriskt vändsystem.
Menu