Det verkar finnas en viss rädsla inför att arbeta med positionering. Det är oerhört synd eftersom det finns många fördelar med att arbeta med positionering – både för brukaren och för vårdpersonalen.
Därför behövs en avdramatisering så att positionering i mycket större utsträckning kan bli en naturlig del av den dagliga vården.
Kanske en banal fråga men också en fråga som det kan finnas olika inställningar till. Jag vill definiera det som det sätt på vilket en brukare eller patient läggs i sängen.
Det vill säga att det sätt som man placerar brukaren på i sängen är en form av positionering. Även om det inte involverar olika typer av kuddar, kilar m.m.
”Positionering är det sätt på vilket en brukare eller patient läggs i sängen”
När man arbetar med positionering bör syftet med positioneringen vara klart från början. Det kan nämligen finnas många olika syften med positionering. Det kan handla om att skapa komfort för brukaren eller skapa avgränsning. Det kan handla om lokal tryckavlastning eller generellt stöd för kroppen. Det kan också handla om att lindra smärta eller att skapa bättre förutsättningar för andningen. Slutligen handlar det även om att positionera den sängliggande ändamålsenligt i samband med olika procedurer i sängen – t.ex. vid nedre hygien.
Det finns många fler exempel på syften med positionering och inte sällan rör det sig om en kombination av flera. Sammantaget handlar det om att skapa den bästa vården och bra förhållande för den sängliggande.
Positioneringens syften |
---|
|
Positionering är av avgörande betydelse inte bara för patientens välbefinnande och komfort, utan framför allt också i samband med behandlings- eller läkningsprocesser. Konsekvenserna av olämplig positionering kan påverka sjukdomsutvecklingen, och det bör därför alltid göras en bedömning av behovet av positionering.
Jag anser därför att positionering av permanent sängliggande bör vara ett fokusområde jämställt med sår, inkontinens och näring!
”Positionering av permanent sängliggande bör vara ett fokusområde jämställt med sår, inkontinens och näring!”
Läs nästa artikel i serien: Varför är positionering viktigt?
Menu