Hur länge sitter den vårdkrävande brukaren och hur länge ligger brukaren i sängen? Sett över ett dygn är det inte onormalt att 16 timmar tillbringas i sängen och 8 timmar utanför sängen, t.ex. i sittande ställning. När en dygnsrytm betraktas på detta sätt blir det uppenbart att den liggande ställningen blir extra viktig.
Mot denna bakgrund blir det relevant att tala om positionering när det gäller alla brukare som är permanent sängliggande eller sängliggande under längre tid. Det gäller inte minst hos brukare med nedsatt mobilitet och/eller sensibilitet, brukare med deformiteter, spasticitet och smärtor, brukare med trycksår eller som är i riskzonen för att utveckla trycksår. Det är även relevant att tala om positionering för brukare med kognitiva störningar och brukare som är oroliga och instabila. Till det kommer brukare som får hjälp med hygien och påklädningsprocedurer i sängen.
Positionering används för |
---|
|
Som vi kan se är det fråga om riktigt många situationer då positionering med stor fördel bör ingå i det förebyggande och behandlande arbetet.
Tänk dig en brukare som har sår på korsbenet och sittknölen på vänster sida. Denna brukare lär ha en mobilitetslösning som tar hänsyn till dessa sår och som försöker bygga upp ett sidoläge som ger stabilitet och avlastning.
Brukaren ligger också ofta på en tryckavlastande madrass, t.ex. en växeltrycksmadrass. I och med det lär många anse att det gjorts en bra insats. Men faktum är att såret under sittknölen härrör från sittande ställning medan såret på korsbenet härrör från liggande ställning.
Det här visar tydligt att man är tvungen att skapa en ordentlig avlastning av korsbenet i liggande ställning. Endast en tryckavlastande madrass klarar inte detta – i synnerhet inte om man tänker på all den tid som brukaren tillbringar i sängen.
Om positionering integreras i en situation som denna blir det möjligt även i liggande ställning att arbeta med stabilitet och avlastning av områden med sår.
”Positionering kan medverka till en bättre läkningsprocess”
När man arbetar aktivt med positionering är det möjligt att ge den sängliggande brukaren stabilitet och trygghet, vilket i sin tur gör brukaren lugnare och mer avslappnad. Oavsett vilken situation brukaren befinner sig i är stabilitet och trygghet av central betydelse för brukarens upplevda välbefinnande och komfort.
Som framgår har positionering också en tydlig påverkan på hur olika patologiska tillstånd kan utveckla sig. Både som en del av det behandlande arbetet men helt klart även som en del av det förebyggande arbetet.
”Positionering påverkar även din arbetsmiljö”
Det är möjligt att positionera en brukare i ställningar som gör t.ex. påklädnings- och hygienprocesser enklare för vårdpersonalen. Om detta kombineras med en positionering som skapar trygghet och stabilitet hos t.ex. en utåtagerande brukare, blir brukaren lugnare varför personalens arbetsvillkor också förbättras.
Bra positionering kan i vissa situationer till och med innebära att man kan utföra nedre hygien ensam så att man på så vis frigör en kollega för andra uppgifter. Detta har även en etisk betydelse när det gäller den sängliggandes värdighet.
Läs nästa artikel i serien: Vad är bra positionering?
Menu