Sömn är en fysiologisk nödvändighet och har avgörande betydelse för kroppens återhämtning. Att neka en människa sömn anses vara tortyr, och har använts som sådan sedan medeltiden. Sömn är livsnödvändig för människans existens.
Rent fysiologiskt kan sömnbrist påverka immunförsvaret och de kognitiva funktionerna, såsom minne och inlärning. Sömnbrist eller dålig nattsömn påverkar humöret hos många. Även koncentrationsförmågan och allmäntillståndet kan påverkas negativt. Det har vi känt till i många år, men att koppla samman begreppet kvalitet med sömn är relativt nytt.
Behovet av sömn är individuellt och varierar med åldern. Små barn behöver sova mycket medan sömnbehovet sjunker i takt med åldern. Men mängden sömn är inte avgörande. Kvaliteten på sömnen har vid forskning visat sig vara avgörande för vår hälsa, och kopplas direkt till utveckling av en rad olika sjukdomar.
Den senaste forskningen tyder på att bristande sömn eller dålig sömnkvalitet har en koppling till utveckling av Alzheimers sjukdom. Forskning visat att det finns en koppling mellan ämnesomsättningen i kroppen och sömn, och studier pekar på en koppling mellan utveckling av diabetes och fetma vid brist på sömn eller vid dålig sömnkvalitet. Många spännande forskningsstudier pågår just nu, och resultaten kommer på många sätt att utmana vår syn på sömn.
Har vi inom vården tillräckligt fokus på att ge våra sängliggande brukare sömn av bra kvalitet? Det tror inte vi! Därför fokuserar vi på sömn genom att bland annat hålla ett seminarium, där vi tar upp sömn och sömnens betydelse, sömnhygien samt konsekvenserna av sömnbrist. Samtidigt fokuserar vi på sömn och sömnens betydelse i en serie artiklar.
Menu