Åtgärdsområden som trycksårsförebyggande går ofta före brukarens sömnkvalitet. Det är inte av illvilja, utan för att sömn helt enkelt inte har stått i fokus tidigare. Det håller forskningen på att ändra på, för i takt med att vår kunskap om sömn blir allt större, blir det även tydligt hur viktigt en god sömn faktiskt är.
Vi har många krav på oss under en dag, både under arbetstid och på fritiden. Därför är sömn en bristvara för många. Men det är en riktigt dålig idé. Sömnen spelar nämligen en stor roll för vår kropp, och inte minst vår hjärna. Detta gäller inte minst för de brukare som vi inom vården tar hand om.
När vi sover genomgår vi fyra olika sömnstadier med olika syften. Speciellt djupsömnen är viktig för oss, då det är här som hjärnan tvättas ren från restprodukter.
Om vi inte får tillräckligt med djupsömn, lagras det restprodukter i hjärnan. Det innebär att hjärnan reagerar långsammare, att vi får sämre minne och att vi är mindre aktiva än normalt. Det går ut över våra kroppsfunktioner, men även vår allmänna hälsa.
Slutligen kan dålig sömnkvalitet leda till ett försämrat immunförsvar och medföra allvarliga sjukdomar som t.ex. övervikt, hjärt-/kärlsjukdomar och stress. Forskning har även visat att personer som arbetar natt under hela sitt arbetsliv lever 5-7 år kortare än andra.
Sömn är viktigt för de brukare som du tar hand om varje dag. Men det kan vara svårt att avgöra om en brukare får den sömn han eller hon behöver, för även om man sover i tillräckligt många timmar är det inte säkert att kvaliteten är tillräckligt god.
Därför är det viktigt att titta efter tecken på sömnbrist hos brukarna. Det kan t.ex. vara att de sover igen redan innan frukost, eller de kanske tar många små tupplurar i fåtöljen.
För att förbättra brukarnas sömnkvalitet måste man skapa de bästa förutsättningarna för det. Det vill säga, att det ska fokuseras på en god sömnhygien där man räknar in t.ex. ljus, värme, ljud och andra störningsmoment.
1. Se till att det är mörkt där brukaren sover
Ljus från lampor och skärmas ska begränsas före sänggåendet och under natten. Ljus från surfplattor och TV-apparater har samma effekt på hjärnan som solens strålar och lurar den att det är dag. Därför ska lyset vara släckt. Brukare som är mörkrädda ska gradvist vänjas till att sova med ljuset släckt, eller kan ha en nattlampa som är placerad en bit från sängen.
2. Garantera en stabil positionering
Om brukaren ska sova gott är det avgörande att han eller hon ligger bekvämt. Därför ska man se till att personen ligger stabilt, och i en ställning som han eller hon är trygg och avslappnad i. Detta görs med rätt positioneringskuddar, som utöver en stabil position även innebär att brukaren inte blir för varm eller upplever andra obehag.
3. Undvik störningar under natten
Går det till exempel att stänga dörren om brukaren på natten? Går du in och kollar brukaren oftare än du behöver på natten? Och gör du det för din eller brukarens skull? Alla dessa små störningar under natten kan bidra till en försämrad sömnkvalitet för brukaren. Avbrott i djupsömnen gör att det finns en risk att personens hjärna inte tvättas tillräckligt ren.
4. Tupplurar och tristess
Om man har tråkigt på dagen är det enkelt att lägga sig och sova. Men upplever du att brukaren har svårt att sova om nätterna kan det vara bra att begränsa personens tupplurar. De får inte gå ut över nattsömnen.
Det kan dock vara många saker som försämrar brukarens sömnkvalitet, så det krävs en individuell utredning för att se vad man kan förändra i varje enskild situation för att förbättra sömnhygienen.
Menu