Människans kropp förbrukar energi under de vakna timmarna. När energin förbränns, skapas det ett signalämne som kallas för adenosin i hjärnan. Adenosin dämpar hjärnans förmåga att skicka nervsignaler, och koncentrationen av adenosin ökar i takt med att hjärnaktiviteten stiger under dagen. Ju högre halter av adenosin det finns i hjärnan, desto sömnigare blir vi.
Under kvällen blir koncentrationen så hög att hjärnan gradvis går ner i varv, och efter hand som dagen tar slut börjar vi känna oss trötta. Ögonlocken blir tunga och sömnen börjar infinna sig.
Adenosin har därför en stor betydelse för vår sömn, och är anledningen till att alla behöver sova varje natt. Det finns ingen som aldrig sover, för det skulle kräva att personen skulle kunna upprätthålla höga halter av adenosin i kroppen, vilket inte är möjligt.
Forskare har visat att en god nattsömn, speciellt djupsömnen, nollställer halterna av adenosin så att vi är pigga och redo för en ny dag. Om vi däremot inte sover tillräckligt kommer det att finnas en ökad halt av det giftiga ämnet i vår hjärna, vilket gör att vi känner oss trötta och håglösa.
Vi har alltså alla ett behov av djupsömn. Därför bör sömnen inte uppfattas som en självklarhet, utan tas på allvar.
En av förutsättningar för att sova ordentligt är att ligga bekvämt. En bra madrass och kudde och ett skönt täcke är för många människor avgörande för att kunna sova ordentligt. Dessvärre är detta inte ett prioriterat område inom yrket. På flera platser inom vårdsektorn är det ekonomin och de billigaste upphandlingarna som styr vilka madrasser, kuddar och täcken som köps in.
Utöver madrass, kudde och täcke, har även lakanet ett en avgörande betydelse för en bra sömn. De flesta människor lägger flera minuter på att lägga sig till rätta innan de slutligen somnar. Och de människor som inte kan positionera sig själva är helt beroende av att vårdpersonalen kan lägga dem rätt innan de kan komma till ro.
De senaste åren har det börjat fokuseras mer på positionering av sängliggande brukare. På Vendlet är vi överens om att positionering ska utgå från att skapa stabilitet och ge en orolig brukare en kroppsavgränsande bäddning. På Vendlet ställer vi oss dock frågande till att använda kuddar och täcken till positionering.
Täcken och huvudkuddar är utvecklade för ett helt annat syfte, och täckets huvudsakliga mål är att skapa värme. Täcken är inte till för att skapa stabilitet, och fibertäcken tappar ofta sin form när de utsätts för belastning. Det är hålfibrerna i täcket mister som sin form när de pressas samman, vilket innebär att materialet faller ihop.
Positionering med täcken och kuddar innebär även problem med ventilationen. Ett täcke som är hoprullat och hoptryckt andas inte, vilket gör att det skapas mer värme. Detta blir kontraproduktivt, då människan behöver sänka sin kroppstemperatur för att kunna sova. Bristen på ventilation har även en negativ inverkan på brukarens hud och den upplevda komforten. De flesta som någonsin haft hög feber vet hur obehagligt det är att ligga i svettvåta sängkläder. Dessutom ökar fuktiga sängkläder risken för sär i huden.
Om man inte kan sänka temperaturen blir det svårt att sova. Sömnen har även en energibesparande effekt, då den sänker kroppens energibehov genom att sänka kroppstemperaturen. När kroppstemperaturen är lägre kräver kroppen inte lika mycket energi för att hålla igång.
Det gäller alla däggdjur och är ett trick från evolutionen. När det är mörkt är det svårt att hitta mat, och då är det smart att sänka kroppstemperaturen och på så sätt hålla energiförbrukningen så lågt som möjligt.
Om temperaturen är för hög på natten tror kroppen att det fortfarande är dag och har svårt att komma till ro.
När kroppen sänker temperaturen kan det ske på två olika sätt: Genom svettning och genom en ökad blodgenomströmning strax under huden, vilket gör att blodet kyls ner.
Om temperaturen runt kroppen är för hög, kan värmen inte avges genom att den strålas ut från kroppen. Då blir svettning kroppens enda möjlighet att reglera temperaturen. När kroppen svettas går det år det stora mängder energi, och så länge det används energi till att svalka ner kroppen går det inte att slappna av och komma till ro.
Det är så klart flera faktorer som spelar in när vi försöker få en god natts sömn. Men en övervägande faktor är att vi ligger skönt.
För Vendlet är positionering lika med ”hur vi ligger när vi ska sova”. Men det är få arbetsplatser som arbetar enligt en egentlig positioneringspolicy. Det är helt enkelt inte ett prioriterat område på vårdutbildningarna. Och det är mer regel än undantag att man använder det som finns till hands till positionering. Soffkuddar, mattor, täcken, kuddar, handdukar, etc. som rullas ihop och viks kan vara bra som utgångspunkt för kroppsavgränsning. Men hur påverkar värmen sedan sömnen?
Att en för hög temperatur i sovrummet kan påverka sömnen är känt sedan länge. Men att bristande möjlighet att reglera kroppstemperatur har en direkt negativ påverkan på sömnen är inte lika känt. Det bör dock vara en faktor som prioriteras i arbetet med sängliggande personer. Människor som inte själva kan välja har behov av att de som vårdar dem tar ansvar för att skapa goda förutsättningar för en bra sömnkvalitet.
Läs nästa artikel i serien: Fyra råd till en god sömn
Menu